Ømme fødder efter arbejde – sådan går du fri

Som ansat indenfor plejesektoren er du højst sandsynligt på benene i mange timer, når du er på vagt. Og måske bliver det til langt mere end de 8.000-10.000 skridt, som et gennemsnitsmenneske går (…eller burde gå…) om dagen. Med blot 8.000 daglige skridt tilbagelægger du ca. 6 km hver dag, hvilket bliver til rigtig mange skridt og kilometer i løbet af et arbejdsliv. Det er hård kost for dine fødder! Og det stiller krav til dit valg af fodtøj.

Her får du et lille indblik i årsagen til ømme fødder og hvad du især skal være særlig opmærksom på, når du køber sko eller sandaler til arbejde.

Lidt om din fod

Din fod består af:

26

knogler

33

led

100+

ledbånd

Alle dele skal samarbejde, så dine fødder bliver istand til at bære og flytte dig på ethvert underlag uden at du mister balancen. 

Ifølge Danske Fysioterapeuter risikerer du at overbelaste kroppen og få ondt i fødder, knæ, hofter eller ryg, hvis blot én muskel eller ét led giver smerter.  

Sådan undgår du ømme fødder

Her får du 7 gode råd: 

  • filter_1Vælg sko, der passer til dig og dit arbejde
    Se vores modeller indenfor kliniksko og sygeplejesko.
  • filter_2Vælg den rigtige skostørrelse
  • filter_3Vælg sko med stødabsorberende såler
    Stødabsorbering og affjedring er skoenes evne til at absorbere stød og sende energien retur. Fodtøj med god stødabsorbering reducerer belastningen på led, fødder, ben og ryg. Stødabsorbering må ikke forveksles med blødhed, som ofte giver den umiddelbare følelse af komfort. Det mærker man f.eks., hvis indlægssålen er af et ekstra blødt materiale. Men blødhed skaber ikke nødvendigvis god komfort og færre ømme fødder på sigt.
  • filter_4Vælg sko, der sidder godt og fast på foden
    Det bedste valg vil derfor ofte være en sko med en lukning, der både kan strammes og løsnes efter behov. Vælger du fodtøj, der sidder løst på foden, så krummer man ubevidst tæerne for at få skoene eller sandalerne til at følge med.  
  • filter_5Har du brug for indlægssåler med svangstøtte, så skal de passe til din fod
  • filter_6Køb sko sidst på dagen
    Har du tendens til hævede fødder, så køb dine sko sidst på dagen. Her er fødderne nemlig størst.
  • filter_7HUSK: Sko skal passe. De skal IKKE gås til!
    Er der noget der klemmer, trykker eller føles forkert, så har du stukket fødderne i de forkerte sko.

Husk

Selvom du hver dag går langt for andre, så skal du også passe godt på dig selv og dine fødder.

Er uheldet ude? Sådan forkæler du ømme fødder

Her får du Foreningen for Danske Fodterapeuters bedste råd til god og billig pleje af ømme fødder:

Tag et fodbad

Et fodbad virker beroligende både for dine fødder og dit sind. Fyld en balje med varmt vand, og sørg for, at temperaturen er mellem 28-35 grader. Tilsæt evt. 2 tsk. groft salt og 2 tsk. bagepulver. Det er med til at blødgøre dine fødder.

Fjern hård hud

Når du udsætter foden for stor belastning, risikerer du at danne ekstra meget hård hud og ligtorne. Lav derfor din egen saltpeeling af saften fra ½ citron, 1 håndfuld salt og 1 tsk. honning, og skrub forsigtigt den hårde hud væk med den grove side af en køkkensvamp.

Giv dine fødder fugt

Sørg for at give dine fødder masser af fugt. Du kan f.eks. bruge en oliven- eller kokosolie, som giver masser af næring. Som bonus er fugten også med til at beskytte mod fodsved og dårlig lugt, samtidig med at det øger hudens elasticitet og forebygger revner og hård hud. 

Massér dine fødder

Har du spændinger i ben og fødder, kan det føre til besværet gang og smerter. Derfor er det en god ide at massere både ben og fødder, når du alligevel er i gang med at forkæle dit ben- og fodtøj. Det løsner op og holder også leddene bøjelige og velfungerende. 

Gentag gerne disse 4 trin et par gange om måneden for at holde dine fødder friske og fulde af velvære.


Kilde: Danske Fodterapeuter, http://www.altomfoden.dk/
Kilde: Danske Fysioterapeuter, https://fysio.dk/