Værd at vide om nedsunken forfod

Hvad er nedsunken forfod?

En normal fod har under forfoden en bue på tværs. Det betyder, at det er storetåen og lilletåen, der klarer den største del af vægtbelastningen, når man træder ned på foden.

Har man en nedsunken forfod, så bliver en stor del af belastningen overført på de tre midterste tæer først. Det kalder man forfodsfald eller nedsunken forfod. De nerver, der forsyner tæerne, kan med en nedsunken forfod komme i klemme, hvilket kan være meget smertefuldt.

Nedsunken forfod ses bl.a. hos løbere, ældre mennesker, overvægtige og hos kvinder efter en graviditet. Det kan også ramme mennesker, der har et arbejde eller en dagligdag, hvor man står eller går meget. 

Hvad er symptomerne på nedsunken forfod?

De mest almindelige symptomer på en nedsunken forfod er følelsesløshed i foden, eller følelsen af, at foden sover. Andre symptomer kan være en fornemmelse af at gå på en irriterende ”klump” i foden, eller at ens knogler trykker direkte mod underlaget.

Hvordan opstår nedsunken forfod?

Årsagerne til nedsunken forfod kan skyldes flere ting. F.eks.:

  • arrow_right_altFor korte eller smalle sko, der skubber tæerne op i en krum stilling, mens forfodens tværbue presses ned. Høje hæle belaster forfoden og øger risikoen.
  • arrow_right_altManglende styrke i fodens muskler, der kan medføre, at svangen afflades for meget, når du går. Det presser forfodens bue nedad og udad.
  • arrow_right_altUnder graviditet frigøres et hormon, som blødgør knoglerne og kan give nedsunken forfod. Sygdomme som gigt kan også være en årsag

Kan nedsunken forfod forebygges?

Har du tendens til nedsunket forfod, så skal du både være opmærksom på valg af fodtøj og på, hvordan du kan styrke muskulaturen og vedligeholde bevægeligheden i din fod.

  • checkFjern enhver unødvendig belastning af din forfod. Er du overvægtig, hjælper det at tabe nogle kilo.
  • checkUndgå for smalt og kort fodtøj i hverdagen, og undgå høje hæle. Dine sko skal være en lille centimeter længere end din længste tå og have samme bredde som din fod.
  • checkUndgå for korte sko til sport og træning. Har du følelsen af, at du rutsjer rundt i skoen, kan det hjælpe at snøre skoen, så den sidder bedre fast om foden.
  • checkTræn din fod! Stærke fødder er en forudsætning for at komme af med nedsunken forfod og smerter. Og selv om du måske har nedsunken forfod, men ingen smerter, er det vigtigt at træne musklerne, så du holder smerten fra døren. Find frem til de rigtige øvelser for dig i samarbejde med en fodterapeut eller en fysioterapeut.

Hvordan behandles nedsunken forfod?

Indlægssål

Mange får stor hjælp af at bruge en individuelt tilpasset indlægssål, som både aflaster forfoden og understøtter svangen, der ofte er med til at skabe problemet. De fleste har dog kun brug for indlægget, når foden er meget belastet, f.eks. i forbindelse med arbejde eller træning. Husk dog at kombinere indlægget med træning af foden, hvis du vil af med problemet.

Forfodspelotte

Aflast evt. foden med en såkaldt forfodspelotte. Den skal placeres meget nøjagtigt bag de midterste tæers trædepuder for at aflaste trykket af knoglen mod jorden. Få hjælp af en fodterapeut eller en fysioterapeut til at placere pelotten korrekt.
 

Operation

Operation af selve forfodsfaldet kan overvejes, hvis man har mange smerter og hvis andre tiltag, såsom indlæg, ikke har hjulpet


Selvom du hver dag går langt for andre, så skal du også passe godt på dig selv og dine fødder!


Kilder: netdoktor.dk, klinik.dk, iform.dk